Βάψιμο πέργκολας & Tips

Βάψιμο πέργκολας

 

Η πέργκολα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε εξωτερικό χώρο. Παρέχει έναν κομψό τρόπο δημιουργίας σκιάς, ιδιωτικότητας και χαλαρωτικής ατμόσφαιρας. Ωστόσο, για να διατηρήσετε την ομορφιά και τη μακροζωία του, πρέπει να επενδύσετε χρόνο και κόπο για να το βάψετε. Το βάψιμο πέργκολας μπορεί να φαίνεται τρομακτικό έργο, αλλά με τις σωστές συμβουλές, κόλπα και τεχνικές, μπορείτε να επιτύχετε ένα άψογο φινίρισμα.

Σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό, θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το βάψιμο της πέργκολας σας, από την προετοιμασία μέχρι την επιλογή του σωστού χρώματος και από την εφαρμογή του χρώματος έως τη διατήρηση της ομορφιάς του για τα επόμενα χρόνια.

Οφέλη από το βάψιμο πέργκολας

Το βάψιμο πέργκολας σας προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο αισθητικά όσο και πρακτικά. Πρώτον, ενισχύει την ομορφιά του εξωτερικού σας χώρου. Μια φρεσκοβαμμένη πέργκολα μπορεί να κάνει τον κήπο ή το αίθριο σας να φαίνεται πιο ελκυστικό και φιλόξενο. Δεύτερον, προστατεύει την πέργκολα σας από τα στοιχεία. Ο ήλιος, η βροχή και ο άνεμος μπορεί να επηρεάσουν την πέργκολα σας με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας το ξεθώριασμα, το ράγισμα ή το στραβό. Το βάψιμο της πέργκολας σας παρέχει ένα στρώμα προστασίας από αυτά τα στοιχεία, διατηρώντας την καινούργια για πολλά χρόνια.

Επιπλέον, το βάψιμο πέργκολας σας μπορεί να βελτιώσει την αντοχή της. Μια στρώση χρώματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σήψης, της μούχλας και της ζημιάς από έντομα, τα οποία μπορούν να αποδυναμώσουν τη δομή της πέργκολας σας. Τέλος, το βάψιμο της πέργκολας σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκφράσετε το προσωπικό σας στυλ. Με μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων και φινιρισμάτων για να διαλέξετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μοναδική εμφάνιση που συμπληρώνει τη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου.

 

Επιλέγοντας τη σωστή βαφή για το βάψιμο πέρκολας

Η επιλογή της σωστής βαφής είναι ζωτικής σημασίας για να επιτύχετε ένα άψογο φινίρισμα στην πέργκολα σας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του χρώματος για την πέργκολα σας, όπως ο τύπος του ξύλου, το κλίμα και το προσωπικό σας στυλ. Αρχικά, σκεφτείτε τον τύπο ξύλου από τον οποίο είναι κατασκευασμένη η πέργκολα σας.

Εάν είναι κατασκευασμένο από κέδρο, κοκκινόξυλο ή άλλους τύπους μαλακού ξύλου, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτούς τους τύπους ξύλου.

 • Τα σκληρά ξύλα όπως το teak ή το ipe απαιτούν διαφορετικό τύπο βαφής που μπορεί να διεισδύσει στους πυκνούς κόκκους του ξύλου.
 • Δεύτερον, λάβετε υπόψη το κλίμα στην περιοχή σας. Εάν ζείτε σε υγρό ή βροχερό κλίμα, θα χρειαστείτε μια βαφή που να είναι ανθεκτική στο ωίδιο και την υγρασία. Εάν ζείτε σε ένα ηλιόλουστο κλίμα, θα χρειαστείτε μια βαφή που να είναι ανθεκτική στο ξεθώριασμα και στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Τέλος, σκεφτείτε το προσωπικό σας στυλ. Επιλέξτε ένα χρώμα βαφής και ένα φινίρισμα που συμπληρώνει τη διακόσμηση του εξωτερικού σας και αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας γούστο.

 

Προετοιμασία της πέργκολας σας για βάψιμο

Η προετοιμασία είναι το κλειδί για να επιτύχετε ένα άψογο φινίρισμα όταν βάφετε την πέργκολα σας. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προετοιμάσετε την πέργκολα σας για βάψιμο:

 

 • Καθαρίστε καλά την πέργκολά σας: Χρησιμοποιήστε ένα πλυντήριο πίεσης ή έναν εύκαμπτο σωλήνα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τη σκόνη και τα υπολείμματα από την πέργκολα σας. Εάν υπάρχει μούχλα ή ωίδιο στην πέργκολα σας, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού για να το αφαιρέσετε.

 

 • Τρίψτε την πέργκολα σας: Χρησιμοποιήστε ένα τριβείο ή γυαλόχαρτο για να εξομαλύνετε τυχόν τραχιά σημεία ή θραύσματα στην πέργκολα σας. Το τρίψιμο βοηθά επίσης το χρώμα να προσκολλάται καλύτερα στο ξύλο.

 

 • Γεμίστε τυχόν κενά ή ρωγμές: Χρησιμοποιήστε πληρωτικό ξύλου για να γεμίσετε τυχόν κενά ή ρωγμές στην πέργκολα σας. Αυτό θα εξασφαλίσει μια λεία επιφάνεια για βαφή.

 

 • Ασταρώστε την πέργκολα σας: Απλώστε μια στρώση αστάρι στην πέργκολα σας. Αυτό θα βοηθήσει το χρώμα να προσκολληθεί καλύτερα στο ξύλο και θα παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας από τα στοιχεία.

 

Βάψιμο πέργκολας και Τεχνικές

Οι διαφορετικοί τύποι πέργκολας απαιτούν διαφορετικές τεχνικές βαφής. Ακολουθούν οι τεχνικές που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για διαφορετικούς τύπους πέργκολας:

 

 • Πέργολες με ανοιχτό καπάκι: Για πέργκολες με ανοιχτή κορυφή, θα πρέπει να βάψετε πρώτα το πάνω μέρος των δοκών, μετά τα πλαϊνά και τέλος το κάτω μέρος. Αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία σταγονιδίων στην κορυφή των δοκών.
 • Προσαρτημένες πέργκολες: Για τις προσαρτημένες πέργκολες, θα πρέπει πρώτα να βάψετε τους κάθετους στύλους, μετά τις οριζόντιες δοκούς και τέλος τα δοκάρια. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το χρώμα δεν στάζει στους στύλους.
 • Ελεύθερες πέργκολες: Για ανεξάρτητες πέργκολες, θα πρέπει να βάψετε πρώτα το πάνω μέρος των δοκών, μετά τα πλαϊνά και τέλος το κάτω μέρος. Αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία σταγονιδίων στην κορυφή των δοκών.
 • Arbors: Για κληματαριές, θα πρέπει να βάψετε πρώτα το πάνω μέρος της καμάρας, μετά τα πλαϊνά και τέλος το κάτω μέρος.

 

Tips για το βάψιμο δυσπρόσιτων περιοχών

Το βάψιμο δυσπρόσιτων περιοχών στην πέργκολα σας μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βάψετε αυτά τα δύσκολα σημεία:

 • Χρησιμοποιήστε μια σκάλα: Μια σκάλα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε ψηλές περιοχές της πέργκολας σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια στιβαρή σκάλα και ζητήστε από κάποιον να την κρατά σταθερή ενώ βάφετε.
 • Χρησιμοποιήστε έναν κύλινδρο βαφής: Ένας κύλινδρος βαφής με εκτεταμένη λαβή μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε περιοχές που είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση με ένα πινέλο.
 • Χρησιμοποιήστε έναν ψεκαστήρα: Ένας ψεκαστήρας μπορεί να σας βοηθήσει να βάψετε μεγάλες επιφάνειες γρήγορα και ομοιόμορφα. Ωστόσο, απαιτείται κάποια εξάσκηση για να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά.

 

Χρωματισμός εναντίον Βάψιμο της πέργκολας σας

Η χρώση και η βαφή είναι και οι δύο εξαιρετικές επιλογές για την προστασία και την ενίσχυση της ομορφιάς της πέργκολας σας. Εδώ είναι οι διαφορές μεταξύ χρώσης και βαφής:

 • Η χρώση της πέργκολας σας ενισχύει τη φυσική ομορφιά του ξύλου ενώ παρέχει προστασία από τα στοιχεία. Οι λεκέδες διαπερνούν το ξύλο και παρέχουν ένα φυσικό φινίρισμα. Ωστόσο, οι λεκέδες δεν προσφέρουν τόση προστασία όσο το χρώμα και πρέπει να εφαρμόζονται ξανά πιο συχνά.
 • Βάψιμο: Το βάψιμο της πέργκολας σας παρέχει μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων και φινιρισμάτων για να διαλέξετε, επιτρέποντάς σας να εκφράσετε το προσωπικό σας στυλ. Τα χρώματα παρέχουν πιο ανθεκτικό φινίρισμα και προστατεύουν το ξύλο από τα στοιχεία. Ωστόσο, τα χρώματα μπορεί να κρύψουν τους φυσικούς κόκκους του ξύλου και να απαιτούν περισσότερη συντήρηση από τους λεκέδες.

 

 

Συμβουλές συντήρησης για βαμμένες πέργκολες

Για να διατηρήσετε τη βαμμένη σας πέργκολα καινούργια για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές συντήρησης. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Καθαρίζετε την πέργκολά σας τακτικά: Χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα ή ένα πλυντήριο πίεσης για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τη σκόνη και τα υπολείμματα από την πέργκολα σας. Εάν υπάρχει μούχλα ή ωίδιο στην πέργκολα σας, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού για να το αφαιρέσετε.

Επιθεωρήστε την πέργκολά σας για ζημιά: Ελέγχετε τακτικά την πέργκολά σας για σημάδια ζημιάς, όπως ρωγμές, σχίσματα ή σήψη. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά, επισκευάστε την αμέσως για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.

Ξαναβάφετε την πέργκολα σας όταν είναι απαραίτητο: Ξαναβάφετε την πέργκολα σας κάθε λίγα χρόνια για να φαίνεται καινούργια και να την προστατεύσετε από τα στοιχεία.

 

Συχνές ερωτήσεις για τη ζωγραφική με πέργκολα

1# Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βάψετε μια πέργκολα;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να βάψετε μια πέργκολα εξαρτάται από το μέγεθός της, το είδος του ξύλου και την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού της. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου μία έως δύο ημέρες για να βάψετε μια πέργκολα κανονικού μεγέθους.

2# Χρειάζεται να χρησιμοποιήσω αστάρι πριν βάψω την πέργκολα μου;

Ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αστάρι πριν βάψετε την πέργκολα σας. Το αστάρι βοηθά το χρώμα να προσκολλάται καλύτερα στο ξύλο και παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας από τα στοιχεία.

3# Μπορώ να χρησιμοποιήσω κανονική βαφή στην πέργκολα μου;

Όχι, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανονική βαφή στην πέργκολα σας. Το κανονικό χρώμα δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τα στοιχεία και μπορεί να ξεφλουδίσει ή να ξεθωριάσει γρήγορα.

 

Συμπερασματικά, το βάψιμο πέργκολας μπορεί να είναι ένα ικανοποιητικό έργο που μπορεί να ενισχύσει την ομορφιά και τη μακροζωία του εξωτερικού σας χώρου. Ακολουθώντας τις συμβουλές, τα κόλπα και τις τεχνικές που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να επιτύχετε ένα άψογο φινίρισμα που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Θυμηθείτε να επιλέξετε το σωστό χρώμα, να προετοιμάσετε καλά την πέργκολα σας και να ακολουθήσετε τις σωστές τεχνικές βαφής για τον συγκεκριμένο τύπο πέργκολας σας. Με λίγο χρόνο και προσπάθεια, μπορείτε να μεταμορφώσετε την πέργκολα σας σε ένα εκπληκτικό αριστούργημα που θα απολαύσετε για πολλά χρόνια ακόμα.

Συμπλήρωσε τη
Φόρμα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών μας, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ